26 Mayıs 2013 Pazar

AEG L87695 WD Kurutmalı Çamaşır Makinesi İncelemesi

AEG L 87695WD kurutmalı çamaşır makinesi alma ihtiyacımızın sebebi balkonsuz bir ev. Malum evinizde balkonunuz yoksa ıslak çamaşırlarınızı evde kurutmak hem bir dert hem de rutubet riski sebebiyle sağlıksız. Zaman içinde performansı git gide düşen çamaşır makinemizi de yenilemeye karar verince kurutma özellikli çamaşır makinelerine yoğunlaştım.

Bir çok yerden tarafıma bu segmentteki en iyi ürünün (2013/1. çeyrek itibariyle) AEG L87695WD olduğu (çok bilinmese de) söylendi, fiyatı itibariyle ucuz sayılmaz (2.200 TL civarı) ancak malum bu tip cihazları da yıllarca kullanmak amacıyla alıyoruz. Bu nedenle mümkün olduğu kadar bütçem dahilindeki en iyisini almak istiyordum. Electroworld'de cihazı görme ve inceleme şansı bulduğumda alım kararı vermeme asıl sebep olan oradaki teknik arkadaş oldu. Arkadaş makineyi iyi bilen, benzerleriyle arasındaki farkları ve avantajları teknik olarak açıklayabilen bir arkadaştı, kendisine çok teşekkür ettim, bilinçli bir arkadaş size alım kararını verirken nasıl doğru bir karar vereceğinizi de açıklayabilmeli (bu açıdan Electroworld'ü böyle bilgili arkadaşları tüketiciyle yüz yüze getirdiği için tebrik ederim).



Neyse makineye gelecek olursak; estetik olarak özellikle dijital panelin kırmızı olması çok hoş olmuş bence, cihaza güzel bir hava katıyor. Ayrıca kapağın ve tamburun geniş olması, çamaşır koyup çıkarırken büyük kolaylık sağlıyor. Deterjan koyduğunuz kısım ise başlarda biraz zorlatıyor sizi, zamanla çıkarıp takması daha rahat oluyor. Tamburdaki deliklerin sıklığı ise çok iyi, su giriş çıkışı bu açıdan rahat ve randımanlı yapılmakta, bir çok makinede bu kazan kısmındaki deliklere baktım, AEG'nin bu modelindeki kadar sık delik yok.

Benim gibi daha önce kurutmalı makine kullanmadıysanız kullanım kitapçığını mutlaka tüm detaylarıyla okuyun derim, montaja gelecek arkadaşlar bile konuya tam olarak hakim değiller ve bu yüzden makineyi yanlış kullanmanız çok olası. Aşağıda önemli olarak bir kaç noktayı belirttim ama dediğim gibi kullanım kitapçığını yutmak gerekiyor resmen, en ufak yerlerde çok önemli bilgiler yer alabiliyor. Türk toplumu olarak detayları kaçırırız, bu nedenle burada kaçırmayın :)

Performans olarak bakarsak, kâğıt üzerinde 9 kg yıkama ve 7 kg kurutma yapabiliyor. Yani siz tek seferde hem yıkama hem kurutma yapmak istiyorsanız max 7 kg çamaşır atabilirsiniz.Tabii burada kâğıt üzerinde dememin sebebi kumaş cinsi. Çünkü örnek vermek gerekirse sentetik kumaşta bu değer 3kg'a düşüyor. Yani sentetiklerinizi ayırıyorsanız ve attığınız çamaşırın kumaş tipinden eminseniz tabii ki tek seferde 7 kg çamaşırı yıkayıp kurutabilirsiniz demektir.

Makine ayrıca koku giderme özelliğini de barındırıyor, yani kızartma yaptınız üzeriniz koktu veya sigara kokusu sindi, makineye atıp buharla koku giderme programını çalıştırabiliyorsunuz. İşe yarıyor mu derseniz,

AEG'nin bu modelinin güzel özellikleri var, mesela çamaşırınız çok kirli değil ve seçtiğiniz programda 3 saat yıkama varsa siz bunu 2 kademe düşürebiliyorsunuz (tercih ise 1 kademe düşürmek), yani program normalde 3 saat ise, 1 kademe düşürdüğünüzde 1 saat 30 dakikaya iniyor örneğin. Bir kademe daha düşürürseniz 50 dakika. Diyeceksiniz ki bu her makinede var, olmayan ise bu düşürmelerinizde sıcaklık ve devir sayısı değişmiyor, yani süreyi azaltmanıza rağmen programın kendi sıcaklık ve devir sayısınnda yıkamaya devam ediyorsunuz.

Ben yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ürünü, bu süre zarfında şunu söylemeliyim ki gerçekten büyük rahatlık, yani en aşağı 1 gün ortalıkta çamaşırlarınız kurusun diye beklerken (hele ki kış ayında daha da bir eziyet) böyle bir komforu yakalamak gerçekten çok güzel. Bununla birlikte bu ürün kırışıklık yapıyor arkadaşlar, bu konuda kimse aksini söyleyemez. O açıdan neyi dolap kuruluğunda, neyi ütü kuruluğunda kurutmanız gerektiğini iyi ayırt etmelisiniz. Bazı gömlekler mesela hiç kurutma yapmıyoruz, eski sistemle kurutuyoruz çünkü bu gömlekleri kurutma yaptığımız an kırışıklık ütü süresini 2-3 katına çıkaracak derecede kötü oluyor ve kurutma zahmetinden kaçarken kötü bir ütü zahmetine katlanıyorsunuz.

Diyeceğim o ki, bilinçli bir şekilde kullandığınız sürece ürün hem çamaşır yıkama özelliği açısından hem de kurutma özelliği açısından gerçekten çok başarılı, sessizliği eski makineme kıyasla çok çok daha iyi, bazen salondayken acaba çalışıyor mu hâlâ diye gidip baktığım oluyor.

Şimdilik bu kadar, sorularınız olursa lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından iletiniz.

GÜNCELLEME: Ürünün kurutma özelliğini kullanırken kırışıklık sorununu yaşıyorsanız düşük devirlerde kurutma yapmayı deneyiniz

7 yorum:

  1. merhabalar,
    ben de yer sıkıntısı sebebiyle kombo makina almak zorunda kalanlardanım. yeni evleneceğim için beyaz eşya konusuna pek hakim değilim. LG F14A8RDS5 ile electrolux EWW1697MDW arasında kalmıştım ama yorumarınızdan sonra bu makinaya yöneldim diyebilirim. öte yandan forumlara baktıktan sonra kafama takılan bazı şeyler oldu. öncelikle kurutmalı makinalarda özellikle vurgulanan çamaşırlara plastik koku bırakma sorunu ile siz de karşılaştınız mı?
    aslında çok fazla olumsuz yorum gördükten sonra "kombo makina alayım da çok ihtiyacım olmadıkça kurutmasını kullanmam ama lazım olursa elimde olsun" diye düşünüyordum. Burada kafama takılan şu oldu, kurutma özelliği eklenmesi makinenın yıkama performansı üzerinde ne derece etkili olur? yani "sadece yıkama" kısmında kombo bir makine, normal bir çamaşır makinesinden çok mu farklıdır, beklentiyi karşılamaz mı? iki türü de kullanmış biri olarak kombo almakla yıkama kısmında kaybedeceğim pek bir şey olmadığını söyleyebilir misiniz? :)
    şimdiden teşekkürler...

    bilgilendirme için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ürünü uzun zamandır kullanıyorum. Kırışıklık sorunu oluyor. kurutmalı çamaşır makinelerinde eğer kumaş tiplerine göre kurutmalı yıkama yapmazsanız kırışıklık sorunu oluyor bana göre, bu yüzden biz mesela aldık evimizde balkon yok, kuruturuz ortada çamaşır kalmaz dedik ama bayağı kırışıklık oldu ve artık sadece çamaşır yıkama olarak kullanıyoruz diyebilirim.

      Olmaması için kumaş türüne göre çamaşırlarınızı ayırıp, aynı tip kumaşları aynı anda yıkama/kurutma yaptırmanız lazım, bu da gündelik yaşamda çok kolayca yapılabilen bir durum değil. Herkes kirli çamaşırını bir sepete atar ve sonra hurrra çamaşır makinasına bocalar genelde :)

      Yalnız bir arkadaş şunu önerdi henüz deneyemedim, kırışık çıkmasın diye yıkadıktan sonra çamaşırları çıkarın bir güzel çırpın sonra tekrar koyun demişti.

      Sil
  2. merhaba
    7 kg beyazları attık yıka ve kurula dedik. dolaba koyacak kurulukta çıkartıyor mu. yoksa bunun için daha az kg mı yıkamak lazım.
    bosch makinelerde durulama suyunu analiz edip ona göre durulama zamanını uzatıyormuş bu makinede bu özellik var mı?
    kurutma özelliğinden tamamen neden vazgeçtiğinizi anlamadım.
    Bu makineyi arada bir kurutma yapalım desekte almayalım mı o zaman
    kurutma işi için gerçekten ayrı makine almak mı lazım. tasarruf meselesi önemli değilde yıkama performansı kurutmalılarda düşük oluyor diyorlar.

    YanıtlaSil
  3. merdaneli çamaşır makinelerinden taaaa buralara kadar ömür yeterse daha neler göreceğiz. aslında şu olmalı kirlenmeyen çamaşır istiyoruz :) wwww.dukkanim.com da bir kaç ürün görmüştüm bununla ilgili..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    Urunu alali bir kac sene olmus yazilanlara bakilirsa bende bu urunde yogunlastim ancak 2015 bitiyor ve urun hala cesitli sitelerde satisda, bu saatten aonra bu urunu almak mantiklimi yoksa daha yeni guncel bir urunmu almali? Tavsiyeniz ne
    Olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Açıkçası yukarıda Pınar Hanım'a verdiğim cevabı okudugunuzu umarım. Artık hiç kurutma yapmıyoruz desem yeridir, kırışıklık sorunu ütü zahmetini getirdiğinden makinayı sadece yıkama için kullanıyoruz. O nedenle sadece AEG için değil tüm kurutma makineleri için tavsiyem, bu sorunu yani kırışıklık sorununu araştırın.

      Sil
  5. Kurutma icin su tuketimi varmis combo cihazlarda dogrumudur?
    Yani ayri bir kurutma makinesi almak dahami mantikli hem kurutma hem daha azmi masrafli acaba hem elektrik hem su kullanmadigi icin ?

    YanıtlaSil