17 Ekim 2012 Çarşamba

Android mi iPhone Mu?

Selamlar. Bu yazımı yeni smartphone almak isteyenlere biraz da olsa fikir vermek amacıyla yazıyorum. Özellikle popüler 2 işletim sistemi olan iPhone (yani iOS) ve Android platformunu özet olarak maddeler halinde kıyaslamaya çalışacağım.

2010'da HTC Desire HD kullanmıştım, kısa sürede Android'deki uygulamaların darlığı sebebiyle platforma veda edip uzun bir süre kullanacağım iphone almıştım. Ayrıca elimde iPad'de var. Ancak iPhone5 lansmanı sonrası tekrar Android'e döndm ve bu yazıyı yazdığum gün dahil olmak üzere 1,5 haftadır Galaxy S3 kullanıyorum. 

iPhone'u bırakıp S3'e geçmemdeki sebepler: iPhone 5'in donanım olarak berbat diyebileceğim bir çözünürlük ve ekran büyüklüğüyle çıkması oldu (bu kişisel fikrimdir) 

Yani her iki platformu da biraz mütevazı olmayacağım ileri derecede kullanan birisi olarak, bazı geribildirimler vermek istiyorum 2 platform arasındaki tecrübelerim hakkında:

Android'in iOS'a Göre Artıları

1) Yazılım anlamında Android telefonlarda aşırı bir özgürlük söz konusu. iPhone'da Jailbreak bile yapsanız asla bu özgürlüğü bulamazsınız. Her fotoyu, dökümanı hemen hemen yüklediğiniz her programla işleyebiliyorsunuz (Google Drive ile uplaod edin, bluetooth ile gönderin, çektiğiniz resmi hemen resim editoru programıyla açın, mail atın vs. vs..)
2) Klavye, Klavye, Klavye.... Bir çok çeşit klavye çeşidi mevcut, çok yazıyorsanız ve klavye önemli diyorsanız Android bu konuda rakipsiz diyebilirim, markette birbirinden güzel ve isteğinize göre ayar çekebileceğiniz bir dolu klavye uygulaması mevcut. iPhone gibi tek bir klavyeye mahkum kalmıyorsunuz.
3) Benim gibi mp3, flac gibi müzik dinleme tutkunuz varsa bir çok EQ destekli player mevcut ve ses kalitesi olarak iPhone'dan daha iyi ses aldığınız bir kesin.
4) Donanım olarak (ekran, hoparlör vs..) çok çeşitli alternatifler mevcut.
5) Jailbreak gibi birşeye gerek kalmadan uygulama dosyalarının apk'larını bulmanız, o programı kurmanıza yetiyor. Sadece bazı uygulamaları kurmak için telefonu ROOT etmeniz gerekiyor ki o da yarım dakikalık bir işlem. Jailbreak gibi acaba çıktı mı vs. gibi bir bekleme süreniz olmuyor.
6) SD Kart desteğinin olması ve böylece hafızanın kolayca arttırılabiliyor olması.
7) Telefon ya da SD kart içeriğini herhangi bir program kurmaya gerek olmaksızın micro SD kablo ile PC'ye aktarabiliyorsunuz. iOS'da iTunes kurmak zorunlu ancak kurmak demek ona mahkumsunuz anlamına gelmiyor, iTools ile çile çekmeden aktarım mevcut ama kolaylık olarak Android basıyor tabii.
8) Kablolu kulaklık takmak şartı ile radyo olması. iPhone'da internet bazlı programlara mahkumsunuz.

Android'in iOS'a Göre Eksileri

1) Uygulama, Uygulama, Uygulama. 

Eğer uygulama düşkünüyseniz aman diyeyim geçmeyin. Ben bu saplantımı zar zor yenerek geçtim ve iPhone'da bulduğum bir çok uygulamayı Android'de mumla arıyorum. En basitinden İBB Trafik uygulamasını bir iphone'da açın bir de Android'de, aradaki farkı görün. Diğer bir örnek evde Dreambox uydu alıcım var, bu uydu alıcımdaki program kayıtları vs. konularını iPhone'a yüklediğim bir çok programla rahatça düzenleyebiliyorken Android'de adam gibi çalışan bir tane bile uygulama yok. Ötesine geçtim, Dreambox'u cep telefonunuza stream eden DreamLive programının yapımcısına bile yalvardım adam bana ne derse beğenirsiniz "Biz sadece iOS'a çıkarıyoruz, Android asla gündemimizde olmadı ve olmayacak" dedi. Başka bir örnek yeni uygulamalar ilk buraya çıkıyor, örnek Fifa 2013 gidin bakın iphone ve iPAD'e haftalar oldu çıkalı Android'de hâlâ yok. Bunun gibi bir çok örnek sayabilirim. 2010 yılında Android deneyimim olmuştu ve cihazı 1 haftada satmamın temel nedeniydi uygulama konusundaki eksiklerdi şu an ilerlemiş olsa da asla bir iphone gibi değil. Türkçe uygulama zenginliğine hiç girmeyeyim iphone basıyor geçiyor, seksene katlıyor.

Bunlarda bir kaç uygulama farklılık resimleri daha çok var da vakit yok, idare edin.






2) İkinci el fiyat avantajı yok. Bildiğiniz gibi iphone'ların 2. eli çok rahat ve değerinde satılabiliyor, ancak aynı şey Android cihazlar için söz konusu değil.

3) Yeni çıkan işletim sistemlerine desteği en eski cihazlarına veren firma Apple. Android'de aşırı fazla model ve marka olmasından ötürü elinizdeki cihaz nispeten eski bir cihazsa custom ROM atmadan yeni işletim sistemi alamıyorsunuz. 


SON YORUMUM: Eger Apple iPhone 5"i adam gibi bir ekran boyutunda yapsaydi mesela 4.3 ekran ve 720p çözünürlük gibi, bence uzerine bir telefon cikmazdi bu sene. S3'ü alirken Apple'in iphone 5"de kullandigi tasarimi sonraki jenerasyonda degistirmeyeceklerini dusunerek aldim. Muhtemelen bir iPhone 5S gelir 2013'de ve o da dizayn olarak degismez çünkü. Umuyorum ama Apple ilk kez S serisi cikarmadan iPhone 6 cikaririr ama adam gibi bir ekranla cikarir. iPhone hızdan, hafiflikten ucuyor olsa da komik bir ekran boyutuyla bu zamanda (Galaxy Note larin bile milyonlar sattigi bir zamanda yani) gercekten ihtiyaçlara cevap veremiyor. 


Saygılar.